Preskočiť na hlavný obsah

Položka blogu od Juraj. EDUTECH

Jazyk Ticha: Prieskum Svetovej Rozmanitosti Posunkových Jazykov

Jazyk nepočujúcich, bežne známy ako posunkový jazyk, má bohatú a rozmanitú históriu, ktorá sa rozprestiera po celom svete. Na rozdiel od hovorených jazykov sú posunkové jazyky vizuálne jazyky, ktoré používajú pohyby rúk, mimiku tváre a telesný jazyk na prenášanie významu.

Historické Korene: História posunkového jazyka siaha do 17. storočia, kedy Juan Pablo de Bonet vyvinul prvý zaznamenaný systém posunkového jazyka. Postupom času sa v rôznych komunitách nezávisle vyvinuli rôzne formy posunkového jazyka, čo viedlo k bohatej palety jazykov.

Lokálne Jazyky: Každá krajina má zvyčajne svoj vlastný posunkový jazyk, ktorý odráža jej jedinečnú kultúru a komunitu. Napríklad americký posunkový jazyk (ASL) sa výrazne líši od britského posunkového jazyka (BSL), hoci obe krajiny hovoria anglicky. Tieto lokálne jazyky sa organicky vyvíjajú v rámci komunít nepočujúcich, často ovplyvnené hovoreným jazykom regiónu.

Univerzálny Jazyk?: Hoci neexistuje univerzálny posunkový jazyk, Medzinárodný Posunkový (IS) je pidžinová forma posunkového jazyka používaná na medzinárodných stretnutiach a podujatiach. IS nie je taký komplexný ako prirodzené posunkové jazyky a používa sa na základnú komunikáciu medzi nepočujúcimi jedincami z rôznych krajín.

Moderný Vývoj: Dnes sú posunkové jazyky uznávané a chránené rôznymi zákonmi a dohovormi, čo potvrdzuje ich dôležitosť v komunite nepočujúcich. Nie sú len jazykmi komunikácie, ale aj neoddeliteľnou súčasťou kultúry a identity nepočujúcich.

Posunkové jazyky so svojou jedinečnou syntaxou a gramatikou sú svedectvom prispôsobivosti a rozmanitosti ľudskej komunikácie, prekonávajúc medzeru medzi počujúcimi a nepočujúcimi.


  • Zdieľam

Recenzie