Preskočiť na hlavný obsah

Položka blogu od Juraj. EDUTECH

{mlang en}Voices Beyond Silence: The Global Community of Hearing-Impaired and Mute Individuals{mlang}{mlang sk}Hlasy Za Hranicou Ticha: Globálna Komunita Nepočujúcich a Nemých Osôb{mlang}

Hlasy Za Hranicou Ticha: Globálna Komunita Nepočujúcich a Nemých Osôb

Svet nepočujúcich a nemých zahŕňa významnú časť svetovej populácie, pričom každý má svoje vlastné príbehy, výzvy a triumfy. Pochopenie rozsahu tejto komunity pomáha oceniť ich príspevky a uznávať dôležitosť inkluzívnej komunikácie.

Globálne Štatistiky: Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie potrebuje viac ako 5% svetovej populácie - alebo 430 miliónov ľudí - rehabilitáciu kvôli ich 'zneľudňujúcej' strate sluchu (k roku 2021). Toto číslo zahŕňa jednotlivcov, ktorí sú ťažko počujúci, ako aj tých, ktorí sú hlboko hluchí.

Komunikačné Výzvy: Strata sluchu a nemota môžu významne ovplyvniť komunikáciu. Kým niektorí používajú posunkový jazyk, iní sú závislí od čítania z pier, písanej komunikácie alebo technológií syntézy hlasu. Rozmanitosť v metódach komunikácie zdôrazňuje potrebu prístupnosti a inkluzívnych praktík vo všetkých sférach života.

Známe Osobnosti:

  • Ludwig van Beethoven: Možno najznámejšia hluchá osoba v histórii, Beethoven bol nemecký skladateľ a klavirista. Pozoruhodne, mnohé z jeho najznámejších diel skomponoval v posledných 15 rokoch svojho života, keď bol takmer úplne hluchý.

  • Helen Keller: Americká autorka, politická aktivistka a prednášateľka, Helen Keller bola prvou hluchonemou osobou, ktorá získala titul bakalára umenia. Stala sa ikonickou zástankyňou ľudí so zdravotným postihnutím a jej životný príbeh inšpiruje milióny ľudí po celom svete.

Záver: Nepočujúce a nemé osoby sú neoddeliteľnou súčasťou našej globálnej spoločnosti, prispievajú do rôznych oblastí od hudby a literatúry až po aktivizmus a ďalšie. Ich odolnosť a schopnosť prekonať komunikačné bariéry svedčia o ľudskej prispôsobivosti a dôvtipnosti. Ako svet sa stáva viac vedomý a citlivý na potreby ľudí so sluchovým postihnutím, približujeme sa k naozaj inkluzívnej spoločnosti."



  • Zdieľam

Recenzie